Zomerhofkwartier-Rotterdam

600 woningen in Zomerhofkwartier (Rotterdam Noord)

'ZOHO' wordt mix van creatieve bedrijven en woningen voor iedereen

10 oktober 2021-

Het Zomerhofkwartier in Rotterdam Noord wordt behalve een plek voor creatieve bedrijven ook een woonbuurt. Met een voor iedereen toegankelijk groen daklandschap en een overdekt sportveld. Op loopafstand van de binnenstad komen in deze buurt in de komende jaren circa 600 woningen, waarvan de helft in het sociale en middensegment. Burgemeester en wethouders van Rotterdam hebben onlangs het masterplan voor deze ontwikkeling vastgesteld.

ZOHO: tussen oude stadswijken en stadscentrum

ZOHO – de afkorting van Zomerhofkwartier – ontwikkelde zich het afgelopen decennium van een oud bedrijventerrein tot een bruisende plek waar veel creatieve bedrijven en makers zich vestigden. Voor de oorlog was ZOHO een woonwijk. "ZOHO ligt op een fantastische plek in de stad", zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "Tussen de oude stadswijken en het centrum, en aan de monumentale Hofbogen met het toekomstige park. Deze energieke buurt biedt straks een nieuw thuis aan 600 huishoudens. We bouwen op deze plek voor alle Rotterdammers woningen die zo hard nodig zijn in deze stad."

Sociale, middeldure en duurdere huur- en koopwoningen

Ontwikkelcombinatie Leyten-Stebru gaat de buurt in de komende jaren verder laten groeien. De wederopbouwpanden zijn aan renovatie of vernieuwing toe en er komen circa 600 woningen. Van eengezinswoningen tot stadsappartementen en zorgwoningen. Woningcorporatie Havensteder neemt dertig procent (circa 175 woningen) van de woningen af. Die komen in de sociale huur. Minimaal twintig procent van de woningen wordt verhuurd in het middensegment. De overige vijftig procent wordt ontwikkeld als vrije-sector huurwoning in het hogere segment of als koopwoning.

Behoud creatieve bedrijven

In ZOHO blijft ruimte voor creatief ondernemerschap, ook voor ondernemers met een kleinere beurs. Vijftig procent van de werkruimtes wordt met een gemaximeerde huur verhuurd. Behalve woningen krijgt de buurt er (maatschappelijke) voorzieningen bij. Die voorzieningen zijn niet alleen aantrekkelijk voor de bewoners en de mensen die werken in ZOHO, maar ook voor de omgeving. Zo krijgt ZOHO onder andere een overdekt sportveld voor jongeren en een speelpleintje voor kleinere kinderen. Ook komt er een groen daklandschap ter grootte van zo’n vijftien tennisvelden (4.000 vierkante meter) dat voor iedereen toegankelijk is.

Van grijs naar groen dak

Verduurzaming is belangrijk in het nieuwe ZOHO. Het daklandschap vergroent de buurt en is daarnaast klimaatadaptief. Het vermindert hittestress tijdens warme zomerdagen door de omgeving te koelen en het vangt regenwater. Dit water kan vervolgens worden gebruikt voor het groen, zonder dat de kraan open hoeft. Bijzonder aan deze waterbuffer-functie is dat sensoren gaan registreren of er een regenbui nadert. Als dat zo is, wordt het opgeslagen water losgelaten, waardoor het dak de nieuwe hoosbui kan opvangen zonder het riool op het piekmoment te belasten. Nog meer duurzaamheid: het eigen autobezit wordt teruggedrongen met deelauto's en fietsen voor de hele buurt. 

Eerste woningen nog dit jaar in verkoop

ZOHO is een langjarige gebiedsontwikkeling. In de Almondestraat komt het eerste project: TROTZ. De 31 stadswoningen van TROTZ gaan in het laatste kwartaal van dit jaar (2021) in verkoop en worden naar verwachting in 2023 opgeleverd. Het gaat om zeventien benedenwoningen en veertien appartementen. Andere projecten kunnen gefaseerd van start na vaststelling van het bestemmingsplan (verwacht in 2023) en verlening van de (omgevings)vergunningen.

Meer nieuws