landtong-rozenburg-rotterdam

Akkoord over handhaving groen karakter Landtong Rozenburg

Lang gekoesterde wens van Rozenburgers en gemeente wordt werkelijkheid

10 januari 2022-

Het groene karakter van de Landtong in Rozenburg blijft behouden. Burgemeester en wethouders van Rotterdam hebben hierover een akkoord bereikt met het Havenbedrijf Rotterdam. Dat betekent dat het gebied niet verder wordt ontwikkeld als haven- of industrieterrein. Het Havenbedrijf, dat een ontwikkelrecht op de landtong heeft, wordt hiervoor gecompenseerd. Hiermee is de weg vrij om de landtong groen te houden, een lang gekoesterde wens van de bewoners van Rozenburg en de Rotterdamse gemeenteraad.

Vurige wens Rozenburgers

De inzet van de gesprekken was het groen houden van de landtong, met inpassing van al eerder afgesproken ontwikkelingen (zoals walstroom en windenergie). Als de gemeenteraad met de afspraken akkoord gaat, kan de wijziging van het bestemmingsplan in werking worden gezet. "Met deze afspraken komt het college tegemoet aan een vurige wens van de Rozenburgers en van de gemeenteraad, én lossen we onze eigen belofte voor een groene landtong in", zegt wethouder Roos Vermeij. "Het geduld van Rozenburg is in de afgelopen periode enorm op de proef gesteld. Ik ben blij dat we na vele constructieve gesprekken met het Havenbedrijf een akkoord hebben bereikt.”

Compensatie voor Havenbedrijf Rotterdam

In de afgelopen maanden hebben de gemeente en het Havenbedrijf uitvoerig gesproken over een compensatieregeling. Door de landtong groen te houden, kan het Havenbedrijf daar immers niet ontwikkelen en dat moet worden gecompenseerd. Tegelijkertijd moet de regeling een meerwaarde voor Rotterdam hebben. Het gaat onder meer om de verlenging van het contract met een grote speler in de haven, onder voorwaarden van investeringen in een mooiere omgeving en een betere bereikbaarheid. Daarnaast gaat het om een gemeentelijke bijdrage aan de ontwikkeling van het havenervaringscentrum op de Tweede Maasvlakte. De doelstellingen van dit centrum sluiten aan bij de gemeentelijke doelstellingen, zoals het verstrekken van informatie over de arbeidsmarkt, onderwijs en de Rotterdamse haven. In de huidige plannen is dit centrum de vervanger van Futureland en biedt het onderdak aan het Educatief Informatiecentrum Mainport Rotterdam (EIC), dat nu nog op de landtong Rozenburg gevestigd is. De komende tijd worden deze afspraken en de financiële onderbouwing van het akkoord verder uitgewerkt. De gemeenteraad wordt daarover nog geïnformeerd.

Foto: Google Maps.

 

Meer nieuws