De bouw van je nieuwbouwhuis duurt langer dan verwacht. Wat nu?

Bewust Nieuwbouw geeft tips om financiële pijn van dubbele woonlasten te verzachten

4 februari 2019-

Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht en kan niet wachten op de oplevering. Maar de bouw loopt vertraging op door bijvoorbeeld een tekort aan vakmensen of een vertraagde levering van bouwmaterialen. Dat is niet alleen niet leuk, maar ook kostbaar. Je zit hierdoor immers langer dan gepland met dubbele woonlasten. Informatieplatform Bewust Nieuwbouw vroeg aan financieel adviseur Richard Steffers wat je dan het beste kunt doen. Op de Woonbeurs Rotterdam + regio kunnen adviseurs van Bewust Nieuwbouw je meer vertellen.

Bouwtijd nieuwbouwwoningen loopt op

Steffers spreekt uit eigen ervaring. Ook hij had onlangs de pech dat de oplevering van zijn nieuwbouwhuis werd uitgesteld. Ruim drieënhalve maand later dan waarop hij gerekend had, kreeg hij de sleutel. Steffers ziet steeds vaker dat de bouwtijd van nieuwbouwwoningen gemiddeld langer is dan een paar jaar geleden. "Het is belangrijk om daar bij stil te staan”, geeft hij alvast zijn eerste advies. De bouw van een nieuwbouwwoning duurt normaal gesproken een tot anderhalf jaar. In die periode heb je dubbele woonlasten. Je betaalt immers niet alleen voor je huidige woning, maar ook voor de grond en de bouwkosten van de nieuwbouwwoning. Hoe langer de bouw duurt, hoe langer je die dubbele lasten hebt. Los daarvan is uitstel gewoon lastig. Mocht je je huidige huis al verkocht hebben en eruit moeten, dan moet je tussentijds een ander onderkomen hebben. Hoe dan ook, er zijn mogelijkheden om de financiële pijn een beetje te verzachten, zegt Steffers op Bewust Nieuwbouw.

Extra geld lenen, meer financiële armslag

Zo kun je bij meerdere geldverstrekkers vier procent extra lenen (dus boven op de hypotheek), waardoor je wat meer armslag hebt om de dubbele maandlasten te dragen. "Nadeel daarvan is wel dat deze lening in box 3 valt en dat de rente daarover niet fiscaal aftrekbaar is", aldus Steffers.

Voorschot aanvragen op je renteaftrek

Een andere optie is dat je een voorschot aanvraagt op je hypotheekrenteaftrek. "Want waarom wachten tot het einde van het jaar als je tussentijds een voorschot kunt aanvragen en maandelijks een belastingteruggave tegemoet kunt zien?", zegt Steffers. "Dit geeft net wat extra financiële ruimte op het moment dat je krap komt te zitten."

Profiteren van aftrekposten tijdens de bouw

Daar komt bij dat je al tijdens de bouw diverse aftrekposten kunt opvoeren. Het kan gaan om de kosten voor het inschakelen van een adviseur of om notariskosten. "Laat je zo nodig adviseren over de aftrekposten waar jij voor in aanmerking komt. Dit kan een aardig spaarpotje blijken te zijn", weet Steffers. 

Trek bij familie of vrienden in of huur een vakantiewoning

En als je je huidige woning uit moet omdat deze verkocht is en je nieuwbouwhuis nog niet klaar is? Natuurlijk kun je dan tijdelijk iets huren, al zit je dan nog steeds met dubbele woonlasten. Een tijdje intrekken bij vrienden of familie kan dan ook een oplossing zijn. Zelf koos Stefers ervoor om met zijn gezin een paar maanden een vakantiewoning te betrekken. "Dat was een betaalbare oplossing."

  • www.bewustnieuwbouw.nl.
  • facebook.com/bewustnieuwbouw.
  • Stand: Bewust Nieuwbouw.
  • De Woonbeurs Rotterdam + regio vindt zaterdag 16 en zondag 17 maart plaats in het WTC in Rotterdam (Beursplein 37). De beurs is op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis.

Dit artikel is (bewerkt en ingekort) overgenomen van informatieplatform Bewust Nieuwbouw, waarop nog veel meer informatie over nieuwbouw te vinden is. Bijvoorbeeld over financiën, wetgeving, garanties en energiegebruik. Lees hier het complete artikel.

Meer nieuws