Duurzaamheidsplein: alles over nieuwbouw zonder aardgas

Eneco, Nuon-Vattenfall en gemeente Rotterdam geven op Woonbeurs informatie over duurzame verwarming

22 februari 2019-

Nederland gaat van het aardgas af. Daarom worden nieuwbouwwoningen sinds kort standaard aardgasvrij opgeleverd. Maar hoe worden die woningen dan verwarmd? De twee meest voor de hand liggende alternatieven: individuele warmtepompen en collectieve warmtenetten. Hoe beide alternatieven werken en waar je ze in Rotterdam kunt verwachten, kom je te weten op het Duurzaamheidsplein op de Woonbeurs Rotterdam + regio, op zaterdag 16 en zondag 17 maart in het WTC in Rotterdam. 

Warmtepomp of warmtenet: waar in Rotterdam welk alternatief?

Deskundigen van de gemeente Rotterdam (Rotterdam Duurzaam) en de energiebedrijven Nuon-Vattenfall en Eneco vertellen op het Duurzaamheidsplein alles over aardgasvrije nieuwbouw. De gemeente informeert de bezoekers over hoe en waarom Rotterdam aardgasvrij wordt. Daarnaast laat zij de zogeheten 'Wat-kaart' zien. Daarop staat waar in Rotterdam welk alternatief voor aardgas - warmtepompen of een warmtenet - het meest waarschijnlijk is. Met de specialisten van Nuon-Vattenfall en Eneco kun je op het Duurzaamheidsplein in gesprek over hoe beide alternatieven voor aardgas werken. "Bezoekers kunnen op het Duurzaamheidsplein een warmtepomp zien en een afleverset die je bij een warmtenet nodig hebt", zegt Arnoud van der Zee van Eneco. "We leggen uit hoe deze installaties werken en geven informatie over de verschillende varianten. Uiteraard staan we ook klaar om vragen te beantwoorden. 

Antwoorden op praktische vragen

Het is niet zo dat je op het Duurzaamheidsplein bijvoorbeeld een warmtepomp kunt aanschaffen. Gemeente, Nuon-Vattenfall en Eneco staan daar om het publiek te informeren, niet om iets te verkopen. "Mensen hebben vaak heel praktische vragen over alternatieven voor aardgas. Zoals: 'Heb ik straks nog een thermostaat?', 'Kan de verwarming ook gewoon uit?', 'Kan ik de temperatuur per kamer of verdieping apart regelen?', 'Maakt een warmtepomp herrie?' en 'Hoe groot is de installatie eigenlijk?'. Op dit soort vragen geven wij op de beurs antwoord, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Op zich is het overigens niet zo heel spannend allemaal. Een warmtepomp is bijvoorbeeld niet groter dan een flinke koelkast. En de afleverset die je nodig hebt bij een warmtenet is zo klein dat deze gewoon in je meterkast past."

Ook VVE-010 aanwezig op Duurzaamheidsplein

Ook VVE-010, een organisatie die Verenigingen van Eigenaren adviseert op allerlei gebieden, is op het Duurzaamheidsplein aanwezig. Bij VVE-010 kun je informatie en advies krijgen over hoe je, met jouw VvE, je appartementencomplex het beste kunt verduurzamen.

Voorbereidingen treffen voor gasloos wonen

Dankzij de "Wat-kaart' van de gemeente kun je zien waar in Rotterdam welk alternatief voor aardgas voor de hand ligt. Als bezoeker kun je daar met de keuze voor een nieuwbouwwoning rekening mee houden. "Los daarvan is het sowieso handig om te weten hoe beide alternatieven werken en waar je rekening mee moet houden als je gasloze nieuwbouwhuis eenmaal is opgeleverd."

  • www.rotterdam.nl (Rotterdam Duurzaam).
  • www.eneco.nl.
  • www.nuon.nl.
  • www.vve010.nl.
  • Stand: Duurzaamheidsplein (met Rotterdam Duurzaam, Eneco, Nuon-Vattenfall en VVE-010).
  • De Woonbeurs Rotterdam + regio vindt zaterdag 16 en zondag 17 maart plaats in het WTC in Rotterdam (Beursplein 37). De beurs is op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis.
Meer nieuws