NVM-aankoopmakelaar-woonbeurs-rotterdam

Een huis kopen? Vraag onafhankelijk advies van een NVM aankoopmakelaar

Met een NVM aankoopmakelaar voorkom je vervelende verrassingen en kun je duizenden euro's besparen

9 januari 2018-

Als je een tweedehands auto koopt, neem je iemand mee die verstand heeft van auto’s. Dat vindt iedereen heel vanzelfsprekend. Maar veel mensen raadplegen bij veruit de duurste aankoop van hun leven - een huis - geen deskundige. Terwijl zij dankzij zo'n deskundige niet voor vervelende verrassingen komen te staan en duizenden euro's kunnen besparen. Een NVM aankoopmakelaar ís zo'n specialist. Op de Woonbeurs Rotterdam + regio vertellen makelaars van de NVM je er graag meer over.

Geen aankoopadvies uit onwetendheid 

Een aankoopmakelaar heeft absoluut meerwaarde, vinden ze bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs o.g.). Is het dan niet vreemd dat veel mensen niet zo'n deskundige in de arm nemen? “Bij sommige mensen die een huis zoeken, is het onwetendheid”, zegt Jeffry van Dongen van de NVM. “Zij denken dat de makelaar van de verkoper ook hún belangen behartigt. Dat is natuurlijk niet zo. De makelaar van de verkoper wil de hoogste prijs met de beste voorwaarden voor de woning van zijn of haar cliënt. Daarom heb je als kóper een aankoopmakelaar nodig die juist jóuw belangen behartigt.”

Aankoopmakelaar zorgt voor de beste prijs, voor de kóper

Volgens Van Dongen behoedt een NVM aankoopmakelaar je voor misstappen. “Mensen denken geld te besparen door zelf te gaan onderhandelen. Aankoopmakelaars van de NVM zijn echter dagelijks actief bezig in de markt. Met ondersteuning van onze uitgebreide database en hun lokale marktkennis weten ze de beste prijs eruit te krijgen. Dit kan je duizenden euro's schelen. Hiermee verdienen zij de kosten voor hun inspanningen ruimschoots terug.” 

Het hoofd koel houden

Behalve vanwege zijn financiële expertise en kennis van de woningmarkt is een aankoopmakelaar ook belangrijk omdat hij of zij niet emotioneel bij de koop betrokken is. “Je kunt als woningzoekende 'verliefd' worden op een huis", zegt Van Dongen. "Dan wil je het zo graag dat je niet meer kritisch bent. Je let dan niet meer goed op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Een NVM aankoopmakelaar houdt het hoofd echter altijd koel. Hij of zij heeft geen last van die roze bril en weet wat een huis waard is. Die kennis wordt vervolgens gebruikt bij de onderhandelingen.”

Advies, onderzoek en controle

Maar goede aankoopmakelaars doen meer, weet Van Dongen. "Zij adviseren je bijvoorbeeld over de vraag of een bouwkundige keuring nodig is. Ook doen ze onderzoek naar het bestemmingsplan. Verder raadplegen ze diverse andere bronnen, zoals ruimtelijke plannen en Bodemloket.nl. Die laatste bron geeft informatie over de bodemkwaliteit. Verder nemen ze het koopcontract met je door, zodat je als koper later niet voor vervelende verrassingen komt te staan."

Geen kat in de zak

Van Dongen adviseert kopers dan ook een NVM aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zeker nu de woningmarkt oververhit is en je als woningzoekende bijna gedwongen wordt snel te beslissen. "Als koper zie je heus wel dat een woning een mooie keuken heeft of een lik verf nodig heeft. Aankoopmakelaars kijken verder dan dat. Zo voorkomen zij dat je een kat in de zak koopt."

Meer weten? Kom naar de Woonbeurs

Wil je meer weten over het belang van een NVM aankoopmakelaar? Of heb je andere vragen over het kopen of verkopen van een huis? Kom dan naar de stand van de NVM op de Woonbeurs Rotterdam + regio, op zaterdag 24 en zondag 25 maart in het WTC in Rotterdam.

  • www.nvm.nl.
  • Stand: NVM.
  • De Woonbeurs Rotterdam + regio vindt zaterdag 24 en zondag 25 maart plaats in het WTC in Rotterdam (Beursplein 37). De beurs is op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis.

Meer nieuws