Rijnhavenpark-Rotterdam

Een uniek park met een strand, midden in Rotterdam

Schetsontwerp Rijnhavenpark, tussen Wilhelminapier en Katendrecht, vastgesteld

10 februari 2022-

Het havenbekken tussen de Wilhelminapier en Katendrecht in Rotterdam verandert de komende jaren in een park met een strand: het Rijnhavenpark. Je kunt hier straks ontspannen, sporten, wandelen en genieten met uitzicht op de haven. Het Rijnhavenpark wordt een veelzijdige én uitnodigende plek midden in het centrum van Rotterdam. Burgemeester en wethouders hebben onlangs het schetsontwerp van de New Yorkse landschapsarchitecten van MVVA vastgesteld.

Rijnhavenpark: combinatie van rust en reuring

“Ooit was de Rijnhaven een belangrijke, levendige haven", zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "Daar is nu niet veel meer van over. Met de komst van het Rijnhavenpark wordt het een geweldige plek, waar alle Rotterdammers over een paar jaar kunnen genieten van groen en water. Het park biedt een mooi uitzicht op het water van de Rijnhaven en de skyline van de stad. En er is straks ook een uniek stadsstrand.” Of je nu een boek wil lezen, voetballen, picknicken, een voorstelling bijwonen of naar de zonsondergang staren: veel is mogelijk. Het park biedt een combinatie van rust en reuring.

Vriendelijk en uitnodigend

Volgens MVVA moet een park vriendelijk en uitnodigend zijn en is een afwisseling tussen ‘cultuurlijke’ en ‘natuurlijke’ landschappen belangrijk. 'Cultuurlijke’ landschappen zijn pleintjes, esplanades, en elementen zoals gazons, die ruimte bieden voor picknicks, informele sportactiviteiten en bijeenkomsten. ‘Natuurlijke’ zones geven meer het gevoel van echt in de natuur te zijn, met veel planten, bomen en struiken, kronkelende paden en hoogteverschillen. Een zorgvuldig beplantingsschema gaat ervoor zorgen dat het park het hele jaar door groen is, wat bijdraagt aan het unieke karakter vamn het Rijnhavenpark. Het nieuwe park is zo ontworpen dat het een grote toestroom van bezoekers aan kan, maar dat het ook als stil en rustig kan worden ervaren.

Wonen en ontspannen rondom de Rijhaven

“Door de bouw van ongeveer 2.500 woningen is in de toekomstige Rijnhaven ruimte voor starters, gezinnen en senioren, die volop gebruik kunnen maken van de recreatieve mogelijkheden pal voor hun deur", aldus Kurvers. "Er komen sociale huurwoningen en koop- en huurwoningen in het midden- en hogere segment."

Nieuw land, drijvend land

Voor de bebouwing en het park wordt acht hectare land gewonnen op het water. Extra ruimte wordt gewonnen op drijvende parkzones, die aan de noordelijke (Wilhelminapier) en zuidelijke (Katendrecht) kade zijn gekoppeld. Alles wordt met elkaar verbonden door wandelpaden, die op verschillende manieren een rondgang om en deels over het water mogelijk maken. Bij de metrostations (Luxorplein en Metro Plaza) komen pleinen. 

Sluitstuk Kop van Zuid

De omwonenden van de Rijnhaven waren najaar 2021 uitgenodigd om hun reactie te geven op het ontwerp. Ruim 600 betrokkenen hebben van deze uitnodiging gebruik gemaakt. De reacties waren zeer positief over het schetsontwerp. Het beeld: veel ruimte voor flaneren, actief bewegen en spel, maar ook voor rust en verblijf. De afwisseling in de beplanting, het gebruik van het water en de open ruimtes spraken erg tot de verbeelding. In de komende maanden wordt verder gewerkt aan het echte inrichtingsplan. Daarvoor gaat de gemeente ook weer inbreng van de omgeving vragen. Het Rijnhavenpark is het sluitstuk van de Kop van Zuid en eeen van de zeven grote stadsprojecten die zorgen voor vergroening van de openbare ruimte in Rotterdam.

Impressies: MVVA.

Meer nieuws