zonnepanelen

Energiezuinige apparatuur in huis. Hoe werken zonnepanelen?

Bewust Nieuwbouw beantwoordt vragen van bewoners van zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen

8 januari 2021-

Wat kan ik doen om mijn energiegebruik verder terug te dringen? Hoe werken PV-panelen? En hoe krijg ik een goed overzicht van de energierekening en de bijkomende kosten? Zo maar wat vragen die bewoners van zeer energiezuinige nieuwbouwhuizen hebben over de installaties in hun huis. Dat blijkt uit onderzoek van het ZEN-platform, een samenwerkingsverband van brancheverenigingen en de overheid om via innovatie, kennisdeling en richtlijnen de bouw van zeer energiezuinige huizen te stimuleren. Bewust Nieuwbouw, de landelijke informatiesite over alles wat met nieuwbouw te maken heeft, maakt daarom een serie artikelen waarin de belangrijkste vragen worden beantwoord. In dit deel: zonnepanelen, ook wel: PV-panelen genoemd. 

Hoe kan ik zien hoeveel mijn zonnepanelen opwekken?

Bij de meeste PV-installaties kun je de opbrengst van de zonnepanelen aflezen op een display en/of via een app op je mobiele telefoon. Met de slimme meter wordt de opbrengst van de panelen apart geregistreerd. Je ziet dat terug op de energierekening.

Moet ik iets doen aan het onderhoud van mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen vergen geen onderhoud. Eventueel kun je de panelen (laten) wassen. Of dat nodig is, hangt onder andere af van de hellingshoek waaronder ze zijn geplaatst. Meestal regenen de panelen vanzelf schoon.

Hoe kun je elektriciteit opslaan of er slimmer gebruik van maken?

Schakel niet op nachtstroom, maar op zonnestroom. Zet dus (voor zover dat kan) elektrische apparaten alleen aan als de zon schijnt. Laad elektrische fietsen en de elektrische auto alleen op als de zonnepanelen werken. Er bestaan slimme stopcontacten die met de omvormer van de PV-panelen communiceren. Deze stopcontacten werken alleen als de zon schijnt. Misschien is het over een aantal jaren gemakkelijker om elektriciteit op te slaan. De ontwikkeling van accu’s voor huishoudelijk gebruik gaat hard.

Wat kan ik zelf nog doen om mijn energiegebruik verder terug te dringen?

Kijk eerst wat je allemaal aan apparaten hebt. Dank af wat niet nodig is. Kies voor apparaten met een A+++-label. Als een koelkast bijvoorbeeld ouder is dan 7 jaar, is het vaak al gunstig om een nieuwe te kopen. Draai overal LED-lampen in. Wil je een droger? Kies dan een warmtepompdroger. Gebruik in ruimtes waar je maar af en toe bent, een aanwezigheidsmelder voor de verlichting. Vermijd lekstroom door apparaten met een adapter achter een schakelaar te zetten. En haal stekkers van telefoonopladers en de e-bike uit het stopcontact zodra ze opgeladen zijn.

Waarvoor betaal ik precies bij een systeembouwer zoals Klimaatgarant?

Een systeembouwer ontwikkelt en verhuurt energiesystemen zoals bodemwarmtepompen en zonnepanelen. Klimaatgarant ís zo’n systeembouwer. Het voordeel is dat de koopprijs van je huis lager is. Het nadeel is dat de installaties eigendom zijn van een ander en dat je een maandelijks bedrag betaalt voor de huur ervan. Hoeveel je voor de service van een systeembouwer betaalt, hangt af van welke diensten je precies afneemt. Het kan gaan om energiekosten, beheer, onderhoud en afschrijving van de installaties. Details daarover staan in het contract dat je afsluit.

Wat gebeurt er met de energierekening als de salderingsregeling verandert?

De salderingsregeling heeft te maken met zonnestroom die je opwekt met PV-panelen. Dankzij deze regeling krijg je evenveel terug voor de geleverde elektriciteit als wat je betaalt voor elektriciteit die je van het energiebedrijf koopt. Deze regeling is nog tot 1 januari 2023 geldig. Daarna wordt zij stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2031 krijg je per geleverde kilowattuur een terugleververgoeding. Die is een stuk lager dan wat je betaalt. Als je heel veel PV-panelen op dak hebt (en dus meer opwekt dan je verbruikt), kan dat ongunstig zijn. Het is dan slim om zo veel mogelijk zonnestroom zelf in huis te gebruiken.

Meer nieuws