Hoe kan ik op een hete zomerdag mijn huis koel houden? Moet je je verwarming laag zetten als je een dag weg bent? En: wat kan ik doen aan droge lucht in huis? Zomaar een greep uit de vragen die bewoners van zeer energiezuinige nieuwbouwhuizen hebben over de installaties in hun huis. Dat blijkt uit onderzoek van het ZEN-platform, een samenwerkingsverband van brancheverenigingen en de overheid om via innovatie, kennisdeling en richtlijnen de bouw van zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen te stimuleren. Bewust Nieuwbouw, de landelijke informatiesite over alles wat met nieuwbouw te maken heeft, maakt daarom een serie artikelen waarin de belangrijkste vragen worden beantwoord. In het eerste deel gaat het over warmte en koeling.
Met een of meer kamerthermostaten regel je de temperatuur in huis. Bij vloerverwarming verandert de temperatuur heel geleidelijk. Zeker met een warmtepomp. Daarom is het slim om het weekmenu in de thermostaat één keer in te stellen en hem daarna te laten staan. Wil je een hogere (of lagere) temperatuur? Zet de thermostaat dan één graad hoger (of lager) en wacht een week om te voelen wat het effect is. Het heeft geen zin om de thermostaat een tijdje heel hoog te zetten. Daardoor gaat het opwarmen niet sneller. De regelknoppen op de verdelers kun je beter laten staan zoals ze staan. Die verdelen de hoeveelheid water die naar elke ruimte gaat.
Als de vloerverwarming op een warmtepomp werkt, is de temperatuur van de vloer maximaal 26 graden. Dat is veel lager dan je misschien gewend bent en in ieder geval lager dan de lichaamstemperatuur. De vloer voelt daardoor altijd vrij koel aan. De warmte wordt ongemerkt en heel geleidelijk aan de kamer afgegeven. Vind je het toch te koud in huis? Zet dan de thermostaat een graadje hoger. Blijf je twijfelen of de vloerverwarming het wel doet? Leg als proef dan een thermometer op de vloer. Bel anders de leverancier. Die kan vaak op afstand zien of alles werkt.
Een bodemwarmtepomp zorgt in de zomer voor koeling. Dat is prettig voor jou, maar ook voor de ondergrond: de warmte die je ’s winters gebruikt, wordt ’s zomers weer aan de bodem teruggegeven. Als het buiten een bepaalde tijd warmer is dan bijvoorbeeld 20 graden, dan schakelt de warmtepomp om van verwarmen naar koelen. Dat is zo ingeregeld en daar kun je zelf niets aan veranderen. Meestal is koeling door de bodemwarmtepomp voldoende. Vind je het nog steeds te warm? Denk dan aan de volgende tips:
De koelfunctie schakelt automatisch in zodra het buiten een aantal dagen achtereen warmer is dan bijvoorbeeld 20 graden. Dat is zo ingeregeld zodat je er zelf niets aan hoeft te doen.
De meeste luchtwarmtepompen zijn niet ingesteld om te kunnen koelen. Heeft jouw warmtepomp wel zo’n aanvullende functie? Dan kun je op het display van de warmtepomp of via de kamerthermostaat handmatig schakelen tussen verwarmen en koelen. Activeer de koelfunctie op tijd en niet pas als de hele woning (te) warm is geworden. En let op dat je de warmte zo veel mogelijk buiten houdt door op tijd de zonwering neer te laten en de ramen gesloten te houden. Dan gebruikt de koelfunctie van de warmtepomp aanmerkelijk minder energie. Nog een tip: als je ’s nachts de koelfunctie activeert, kost dat de minste energie.
Sommige warmtenetten leveren niet alleen warmte, maar ook koude. Denk bijvoorbeeld aan een collectief systeem voor warmte-koudeopslag (wko). De koelfunctie schakelt dan automatisch in zodra het buiten een aantal dagen achtereen warmer is dan bijvoorbeeld 20 graden. Vraag de netbeheerder hoe het bij jou precies is geregeld.
De verwarming in je huis werkt heel geleidelijk. Je kunt niet eventjes snel opwarmen zoals je misschien gewend bent. Het is beter de thermostaat altijd op dezelfde stand te laten. Ben je langer dan een week van huis? Dan kan het de moeite lonen om de thermostaat op 15 graden te zetten. Niet lager. Denk eraan dat het soms wel twee dagen kan duren voor de woning weer op temperatuur is.
vr 12 februari 2021 - Aan de Parkhaven in Rotterdam, links en rechts van de Euromast, komen circa 630 woningen. De Parkhavenkade wordt autovrij gemaakt en verandert van een parkeerplaats in een groen gebied waar het prettig recreëren is. » lees verder
vr 12 februari 2021 - Tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk in Rotterdam Zuid komen 167 koop- en huurwoningen met prijzen in het midden- en hogere segment. Het gaat om nieuwbouwproject KOER, een ontwikkeling van projectontwikkelaar VORM. » lees verder
vr 8 januari 2021 - Zelf je droomhuis (laten) bouwen in Rotterdam? Het kan binnenkort weer op diverse plekken. De gemeente Rotterdam stelt nog dit eerste kwartaal op drie locaties nieuwe en riante zelfbouwkavels beschikbaar. » lees verder