Grote-Beer-huurappartementen-Prins-Alexander-Rotterdam

Grote Beer: 193 huurappartementen nabij winkelcentrum Alexandrium

Rotterdam wil van Alexanderknoop hét bruisende hart van Rotterdam-Oost maken

19 december 2021-

Het moet hét bruisende centrum van Rotterdam-Oost worden: de Alexanderknoop, het gebied rondom OV-knooppunt Rotterdam Alexander. En daarom zijn in dit gebied, dat nu nog bestaat uit winkels en kantoren, woningen nodig. Met de realisering daarvan is eerder deze maand (december) een begin gemaakt. Toen startte de bouw van woontoren Grote Beer, een gebouw met 193 huurappartementen voor vooral mensen met een middeninkomen. 

Grote Beer, Rotterdam: huurprijzen tussen 750 en 1.050 euro per maand

Appartementencomplex Grote Beer verrijst op een braakliggend terrein op de hoek van de Grote Beer en de Hoofdweg in Prins Alexander, nabij winkelcentrum Alexandrium. 85 procent van de woningen krijgt een middeldure huur, tussen ongeveer 750 en 1.050 euro per maand. "Als stad hebben we grote ambities met de Alexanderknoop", zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "Het wordt hier de komende jaren groener, levendiger én er komen woningen. Grote Beer bestaat voor een groot deel uit woningen in het middensegment. Dat betekent dat onze leraren, politieagenten en verpleegkundigen hier kunnen komen wonen. Dit zijn groepen die de laatste jaren vooral de stad uit trokken, maar we willen hen graag behouden." In de toren komen twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van 57 tot 83 vierkante meter, die bijna energieneutraal en volledig gasloos zijn. Het gebouw wordt 68 meter hoog en krijgt 21 woonlagen en verschillende daktuinen. Op de begane grond komt ruimte voor winkels en andere commerciële functies.

Korte bouwtijd dankzij 'prefab-all-the-way' 

Dura Vermeer ontwikkelt en bouwt de toren en Vesteda gaat de woningen verhuren. De bouwtijd neemt, als het meezit, twintig maanden in beslag. De woningen worden naar verwachting eind 2023 opgeleverd. Dat de toren zo snel gebouwd kan worden, komt onder andere door de ‘prefab-all-the-way’ bouwtechniek: gevels, constructiewanden, vloeren, badkamers en toiletruimten worden prefab aangeleverd en gemonteerd. Klunder Architecten tekende voor de architectuur van het gebouw.

Alexanderknoop: hét centrum van Rotterdam-Oost

De Alexanderknoop moet van een vrij anoniem en monotoon gebied veranderen in een bruisend centrum. "Het is nu al het tweede winkelgebied van de stad, met volop openbaar vervoer in de buurt", aldus wethouder Kurvers.  "We willen het gebied ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam-Oost."

 

 

Meer nieuws