Hart010-Rotterdam

Hart010: een nieuwe entree voor binnenstad Rotterdam

Transformatie door onder meer verdichting, vergroening en woningbouw

14 november 2021-

Op de hoek van de Coolsingel en de Westblaak werken verschillende partijen onder de noemer ‘Hart 010’ aan een nieuwe entree naar de binnenstad van Rotterddam. Dit centrumgebied krijgt een metamorfose. Zo wordt metrostation Beurs aangepakt, krijgt de buitenruimte een opknapbeurt en krijgen verschillende gebouwen nieuwe functies. Via het verbeterde metrostation loop je in de toekomst het stadscentrum binnen en kom je in een vernieuwde omgeving met wonen, werken en maatschappelijke voorzieningen. Er komen tenminste 550 woningen en een hotel. Het college van burgemeester en wethouders ging onlangs akkoord met de Nota van Uitgangspunten voor Hart 010.

Vernieuwing De Coolse Poort en nieuwe woontoren

Het kantoorgebouw De Coolse Poort (‘de Rode Kroot’) krijgt nieuwe functies, met behoud van de architectuur uit het tijdvak 1965-1990. De gevel wordt vernieuwd en het pand biedt straks ruimte aan kantoren, flexibele werkplekken, winkels, horeca en een hotel. Het naastgelegen kantorenblok aan de Westblaak maakt plaats voor hoogbouw met een maximale hoogte van 200 meter. In deze toren komt een mix van wonen en verschillende voorzieningen, werkplekken, horeca en winkels. Het gaat om 550 en 700 koop- en huurwoningen, van betaalbaar tot en met het hogere segment. Minimaal 50 procent van de woningen is bestemd voor studenten en middeninkomens. Ontmoeting en sociaal contact zijn belangrijk. Zo zijn er gedeelde voorzieningen en komen er groene dakterrassen voor bewoners en bezoekers.

Grote behoefte aan betaalbare woningen in binnenstad

"Van de versnipperde binnenstad maken we een nieuw hart, waar wonen, werken, winkelen, uitgaan en openbaar vervoer samenkomen", zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "Zo gaan we het stadshart met het grote winkelaanbod beter verbinden met het drukste metrostation van de stad: knooppunt Beurs. De buitenruimte wordt verbeterd en er komen meer woningen bij. Er is grote behoefte aan betaalbare woningen in het centrum van Rotterdam. De helft van de nieuwe woningen valt in het sociale en middensegment en er komt mogelijk huisvesting voor studenten."

Vernieuwing metrostation Beurs

Metrostation Beurs, het drukste metrostation van Nederland, krijgt een vernieuwde entree (richting Binnenwegplein). De gemeente Rotterdam, de RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag kijken daarbij naar de verbetering van het comfort, de toegankelijkheid, de veiligheid, de mogelijkheid om fietsen ondergronds te parkeren en de aansluiting op ander vervoer. Ook moet de voorziene groei van reizigers in goede banen geleid worden. De eigenaar van de paviljoengebouwen, boven het ondergrondse metrostation, neemt ook deel aan deze verkenning.

Betere entree naar grootste winkelgebied binnenstad

De openbare ruimte wordt verbeterd met minder obstakels en hoogteverschillen voor voetgangers. Zo ontstaat er een beter toegankelijke entree naar het grootste winkelgebied in de binnenstad. Er komt nieuwe bestrating, verlichting en meer groen waardoor het een fijnere plek wordt om te verblijven. Voetgangers lopen straks gemakkelijk vanaf de vernieuwde Coolsingel naar het toekomstige Blaakpark.

Planning

De gemeenteraad beslist binnenkort over de Nota van Uitgangspunten voor Hart 010. De ontwikkeling van het gehele gebied zal naar verwachting 5 tot 10 jaar in beslag nemen.

Meer nieuws