Heb je een nieuwbouwhuis op het oog? Weet wat er allemaal bij komt kijken

Ga in gesprek met adviseurs van de Rabobank voor inzicht in de kosten

7 maart 2020-

Overweeg je een nieuwbouwhuis te kopen? Dan is het handig om te weten met welke kosten je te maken krijgt. Zo weet je hoeveel geld je nodig hebt om een huis te kopen. Ga hierover, bijvoorbeeld via een video-chat, met adviseurs van de Rabobank in gesprek. De bank zet hier alvast wat kostenposten en adviezen op een rijtje.

Nieuwbouw: welke kosten betaal je wel, welke niet? 

Omdat een nieuwbouwhuis vaak nog gebouwd moet worden, gebruik je je hypotheek grotendeels voor de aanschaf van de grond en voor de kosten tijdens de bouw. Bij nieuwbouw betaal je vaak geen overdrachtsbelasting, omdat de woning vrij op naam wordt opgeleverd. Ook betaal je meestal geen taxatiekosten, makelaarskosten en notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. De advies- en afsluitkosten voor de hypotheek, bouwrente, notariskosten voor de hypotheekakte én de kosten voor meerwerk door de bouwer zijn wel voor jouw rekening. Sommige van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Bouwrente: vergoeding aan de aannemer tijdens de bouw

Een van de kostenposten is de bouwrente. Bij de bouw van een nieuwbouwwoning betaal je bouwrente aan de aannemer. Deze vergoeding betaal je de aannemer voor het renteverlies dat hij tijdens de bouw oploopt. Bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente. De financieringsvergoeding bestaat uit de gemaakte kosten plus de rente die je betaalt over de periode vóórdat je de aannemersovereenkomst hebt gesloten. De aannemer heeft dan al kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor de aankoop van de grond en de bouwmaterialen. De uitstelrente betaal je over de periode tussen het tekenen van de aannemersovereenkomst en het moment dat je de hypotheekakte ondertekent.

Hoe ga je om met dubbele woonlasten?

Heb je op dit moment een huur- of koophuis en koop je vervolgens een nieuwbouwwoning? Dan heb je vaak dubbele woonlasten in de periode dat het nieuwe huis gebouwd wordt. Als je spaargeld hebt, kun je die kosten wellicht daarvan betalen. Heb je dit geld niet, of besteed je het liever anders? Met een OverbruggingsHypotheek van de Rabobank kun je de overwaarde van je huidige koopwoning alvast gebruiken voor je nieuwe huis. Dit kan handig zijn als je oude huis nog niet is verkocht.

Korting op hypotheekrente vanwege duurzaamheid

Nieuwbouwwoningen die vanaf 2015 zijn gebouwd, voldoen aan de duurzaamheidsnormen die de overheid heeft gesteld. Hierdoor zijn ze energiezuinig of energieneutraal en klaar voor de toekomst. De Rabobank beloont dit. Koop je een nieuwbouwhuis dat aan de duurzaamheidseisen voldoet en sluit je je hypotheek af bij de Rabobank? Dan kom je misschien in aanmerking voor 0,2 procent duurzaamheidskorting op je hypotheekrente. Zo bespaar je niet alleen op je energiekosten, maar ook op je maandelijkse hypotheeklasten. Wil je meer informatie over de duurzaamheidskorting? Of wil je jouw mogelijkheden berekenen? Kijk op www.rabobank.nl/nieuwbouw

Meer nieuws