RISE-rotterdam-centrum

Honderden betaalbare woningen erbij in binnenstad Rotterdam

RISE: circa 1.300 woningen aan het Hofplein, in drie opvallende torens

10 oktober 2021-

Honderden nieuwe, betaalbare woningen voor middengroepen erbij in het centrum van Rotterdam. Dat is het doel van marktinitiatief RISE, een plan voor drie woontorens aan het Hofplein, waarvan er een mogelijk 250 meter (!) hoog wordt. Met het opstellen van een nota van uitgangspunten is realisering van RISE weer een stap dichterbij gekomen.

Behalve woningen ook winkels, horeca, hotel en voorzieningen

RISE is een initiatief van RED Company, dat bijdraagt aan de Rotterdamse bouwambitie en de groei van de stad. Een belangrijk onderdeel van het plan is de gemengde invulling; tenminste vijftig procent van de woningen valt in de categorie betaalbaar, dus in het sociale en middensegment. Het huidige aantal van 226 sociale huurwoningen op de beoogde plek, in de Pompenburgflat van woningcorporatie Havensteder, komt in de plannen terug. En de ambitie is daar extra sociale huurwoningen aan toe te voegen. Behalve woningen komen er in de torens ook werkplekken, winkels, een café of restaurant, een hotel en maatschappelijke voorzieningen zoals kinderopvang, een gezondheidscentrum en voorzieningen voor ouderen.

RISE: bouwen voor alle Rotterdammers

“Samen met partners spant de gemeente zich enorm in om voor iedereen een fijn thuis in de stad te bouwen", zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "RISE is een voorbeeld van bouwen voor alle Rotterdammers. De helft van de woningen valt in het betaalbare segment. Daarmee komen er veel nieuwe huizen bij voor de middengroepen: voor de politieagent, de onderwijzer en de verpleegkundige. Ook komen er bijna zes keer zoveel woningen terug als er nu zijn.’’ Nu vind je op deze locatie de 226 woningen van Havensteder, die (zoals gezegd) terugkomen. Daar komen er 1.100 bij. 

Straks zelfde huurprijs voor huidige huurders Havensteder

De huurders van de sociale huurwoningen in de Pompenburgflat kunnen straks allemaal een woning tegen dezelfde huurprijs krijgen in de nieuwe woontoren aan de Coolsingel. Hoewel ze in dezelfde omgeving kunnen blijven wonen en een nieuwe woning krijgen, heeft de ontwikkeling begrijpelijk veel impact op ze. Havensteder heeft aan het plan strikte voorwaarden verbonden en doorloopt met de huurders een zorgvuldig traject waarbij betrekken, begeleiden en ontzorgen voorop staat.

Verbertering openbare ruimte

De openbare ruimte rondom de projectlocatie is nu nog stenig en biedt weinig ruimte voor fietsers en voetgangers. De gemeente is al begonnen met het verbeteren en vergroenen daarvan. De onlangs heringerichte Coolsingel is het eerste resultaat. In de komende jaren wordt van het Hofplein een groen verblijfsgebied gemaakt. RISE draagt ook zelf bij aan verbetering van de buitenruimte. In de plint komen entrees aan zowel de centrumzijde als de Doelstraat. Dit zorgt voor levendigheid op straat. Ook wordt voor de buurt een aantrekkelijk verblijfsgebied gemaakt aan de zijde van de Doelstraat. En er komt een betere wandelroute.

Bekijk hier een video over de informatieavond over RISE, op 18 januari 2021:

Besluitvorming

Nadat het college van burgemeester en wethouders vorig jaar het ambitiedocument voor RISE vaststelde, is gewerkt aan een nota van uitgangspunten. Deze nota wordt op 14 oktober behandeld in de gemeenteraard. De volgende stap is de bestemmingsplanprocedure. Officiële besluitvorming bij Havensteder zal midden 2022 plaatsvinden.


Impressie: still uit video informatiebijeenkomst RISE (18 januari 2021).

Meer nieuws