stappenplan-aardgasvrij

Je huis verduurzamen, dat doe je in stappen

Duurzaam Bouwloket helpt je naar een duurzame toekomst met stappenplan

25 juni 2021-

Nederland moet zijn klimaatdoelstellingen halen en de winning van aardgas in Groningen moet stoppen vanwege het gevaar van aardbevingen. Dus moeten 'we' van het gas af. Vooral voor woningen in de bestaande bouw is dat een grote opgave. Toch kán het! De vraag is alleen: hoe? Het Duurzaam Bouwloket, een onafhankelijk energieadviesloket, heeft op zijn website een stappenplan staan om woningen in de bestaande bouw energiezuiniger, comfortabeler en uiteindelijk gasloos te maken.

Naar een gasloze toekomst via kleine slimmigheidjes en grote ingrepen

Stadswarmte, waterstof, all electric of toch combinaties daarvan. Welke energie-infrastructuur het gas gaat vervangen, is nog altijd niet duidelijk. Toch kun je nu al genoeg maatregelen treffen om je woning voor te bereiden op een gasloze toekomst en daar de voordelen van plukken, zoals meer comfort en een lagere energierekening. Denk bijvoorbeeld aan hoogwaardige isolatie, zelf duurzame energie opwekken en je verwarmingssysteem geschikt maken voor verwarming met lage temperaturen. Het stappenplan van het Duurzaam Bouwloket begint met laaghangend fruit: kleine maatregelen en handige bespaartips. Hier een korte samenvatting:

 • Kleine maatregelen / bespaartips
  Zoals: zet je cv-ketel op 60 graden, dicht kieren en naden, installeer led-verlichting, gebruik een waterbesparende douchekop, isoleer je leidingen en als je je apparatuur vervangt, schaf dan zuinige apparaten aan. 
 • Je woning isoleren
  Zoals: laat je vloer, spouwmuren en dak isoleren, vervang je beglazing en kozijnen, isoleer je gevel van binnen of van buiten en heb je een plat of niet al te schuin dak, maak daar een groen dak van.
 • Goed ventileren
  Zoals: reinig je luchtkanalen, vervang je ventilatiebox, breng ventilatieroosters aan en zorg voor warmteterugwinning.
 • Zelf duurzame energie opwekken
  Zoals: laat zonnepanelen en/of zonneboilers op je dak installeren.
 • Duurzaam verwarmen en koelen
  Zoals: schaf een warmtepomp aan, installeer lage temperatuurverwarming en gebruik infraroodverwarming.

Meer weten? Bekijk het complete stappenplan

Wil je meer weten? Bekijk dan het complete stappenplan op de website van het Duurzaam Bouwloket. Om je een zo goed mogelijk advies te kunnen geven, kun je op de website van Duurzaam Bouwloket een checklist invullen voor jouw woning. 

Meer nieuws