Brainpark-I-Rotterdam-masterplan-nieuwe-stadswijk-wonen

Metamorfose Brainpark I: wonen, werken, studeren en ontspannen

Rotterdam wil van nu nog saai kantorengebied een bruisend stuk stad maken

19 december 2021-

Kantorenpark Brainpark I in Rotterdam verandert in de komende jaren in een groene en aantrekkelijke stadswijk met meer levendigheid. Volgens het Masterplan Brainpark I moet het kantorenpark een wijk worden waar studenten, starters en gezinnen kunnen wonen, leven en ontspannen. Tegelijkertijd blijft het een wijk waar bedrijven en onderwijsinstellingen floreren. Het college van burgemeester en wethouders heeft het masterplan onlangs vastgesteld. “Er valt in Brainpark I nu niet veel te beleven en buiten kantoortijden ligt het gebied er verlaten bij", aldus wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). "Dat is zonde, want het gebied is goed bereikbaar met het ov en de fiets, én het ligt naast de campus van de Erasmus Universiteit. Daarom gaan we samen met marktpartijen aan de slag om hier een mooi stuk stad van te maken waar het fijn is om te wonen, werken, studeren en verblijven."

Ruimte voor 2.500 tot 3.000 woningen in Brainpark I Rotterdam

Brainpark I ligt tussen de campus van de Erasmus Universiteit en de A16. Het masterplan laat zien dat het gebied kan veranderen in een levendige stadswijk met een goede mix van woningen, bedrijven en voorzieningen zoals horeca. Belangrijk voor een succesvolle transformatie is dat er ruimte komt voor 2.500 tot mogelijk 3.000 woningen in verschillende categorieën: sociale huur, middelduur en hoger geprijsd. "Rotterdam blijft flink groeien en dus stijgt de vraag naar woningen", aldus Kurvers. "Vooral voor studenten, starters, ouderen en een- of tweepersoonshuishoudens is het niet makkelijk om een geschikte woning te vinden. Het bouwen van verschillende typen woningen op Brainpark I kan in een deel van deze vraag voorzien."

Duurzame gebouwen, mooiere openbare ruimte

De nu aanwezige kantoorpanden worden omgebouwd of vervangen door duurzame gebouwen waar gewoond en/of gewerkt wordt. Daarbij blijft de huidige hoeveelheid vierkante meters kantoor- en bedrijfsruimte (90.000) beschikbaar. Ook de openbare ruimte wordt aangepakt en mooier gemaakt. Zo worden het centraal gelegen park en de vijvers verfraaid. De nieuwe woon-/werkgebouwen komen daar omheen. Met schermen langs de A16 wordt de wijk geluidsluw. Verder wordt de luchtkwaliteit aangepakt. Daarnaast wordt in de plannen rekening gehouden met een mogelijke nieuwe oeververbinding over de Maas die het gebied verbindt met de rest van de stad. 

Planning

Na besluitvorming door de gemeenteraad gaat de gemeente samen met ontwikkelaars de plannen verder uitwerken. Afhankelijk van het verloop van de ruimtelijke juridische procedures kan de bouw van de eerste plannen starten in 2023.

Meer nieuws