In 2021 gaat de maximale hypotheek die je als woningkoper kunt afsluiten, iets omhoog. Dat heeft het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) berekend. Op de website Bewust Nieuwbouw laat het Nibud weten dat de stijging komt doordat 'we' in 2021 gemiddeld iets meer gaan verdienen. Een andere reden voor de verruiming is dat de rente op studieleningen is gedaald. Daar komt bij dat het tweede inkomen zwaarder meetelt bij het vaststellen van het financieringspercentage.
Voor 2021 gaat het Nibud uit van een gemiddelde inkomensstijging van 1,4 procent. Het instituut plaatst daar wel een kanttekening bij. Mede door corona zal een aantal mensen zijn baan verliezen en zijn zelfstandigen onzeker over het aantal opdrachten dat ze kunnen verwachten.
Wat hoe dan ook een positief effect zal hebben op de maximale hypotheek, is het advies dat het tweede inkomen voor 90 procent gaat meetellen bij het bepalen van het woonlastenpercentage. Afgelopen jaar telde het salaris van de partner voor 80 procent mee. Sinds 2015 is de leencapaciteit voor tweeverdieners stapsgewijs verhoogd en dat zal verder omhooggaan naar uiteindelijk 100 procent.
Een studieschuld betekent sinds jaar en dag dat kopers van een huis minder hypotheek kunnen krijgen. In 2021 gaat de invloed van studieschulden hierop omlaag, omdat de rente op deze leningen is gedaald. Bij een studieschuld van 25.000 euro kan dit volgens het Nibud zo maar 7.000 tot 8.000 euro aan hypotheekruimte schelen.
Wat niet verandert, is dat je als koper van een zeer energiezuinig huis kunt rekenen op extra hypotheekruimte. Dit levert je 9.000 euro extra leencapaciteit op. Dit bedrag komt dus boven op het bedrag dat je zou kunnen lenen voor een bestaande (minder energiezuinige) woning. Dit komt simpelweg omdat de energielasten dalen als je een energiezuinig huis koopt. Hierbij geldt ook: des te energiezuiniger het huis, des te groter de mogelijke verruiming.
Een verandering op hypotheekgebied in het nieuwe jaar die al eerder bekend werd, is de verhoging van de NHG-grens. Deze grens gaat per 1 januari 2021 met 15.000 euro omhoog naar 325.000 euro. Dit wil zeggen dat je voor een (nieuwbouw)huis tot 325.000 een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie kunt afsluiten. Zo kunnen meer mensen gebruikmaken van deze garantieregeling. Dat is mooi, want een hypotheek met NHG zorgt in de meeste gevallen voor een rentekorting, en dus voor lagere maandlasten.
vr 12 februari 2021 - Aan de Parkhaven in Rotterdam, links en rechts van de Euromast, komen circa 630 woningen. De Parkhavenkade wordt autovrij gemaakt en verandert van een parkeerplaats in een groen gebied waar het prettig recreëren is. » lees verder
vr 12 februari 2021 - Tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk in Rotterdam Zuid komen 167 koop- en huurwoningen met prijzen in het midden- en hogere segment. Het gaat om nieuwbouwproject KOER, een ontwikkeling van projectontwikkelaar VORM. » lees verder
vr 8 januari 2021 - Zelf je droomhuis (laten) bouwen in Rotterdam? Het kan binnenkort weer op diverse plekken. De gemeente Rotterdam stelt nog dit eerste kwartaal op drie locaties nieuwe en riante zelfbouwkavels beschikbaar. » lees verder