Nuon-stadswarmte-woonbeurs-rotterdam

Stadswarmte, een schonere vorm van verwarmen, wint terrein in Rotterdam

Energiebedrijf Nuon vertelt op de Woonbeurs Rotterdam + regio over de voordelen van stadswarmte en hoe het werkt

9 januari 2018-

Rotterdam telt steeds meer huizen met stadswarmte, ook nieuwbouwhuizen. Bij deze schonere vorm van verwarmen wordt restwarmte uit de industrie gebruikt. Een van de leveranciers in Rotterdam is energiebedrijf Nuon. De restwarmte die Nuon levert, komt onder meer vrij bij het verbranden van afval in Rozenburg. Nuon verwarmt daar water mee, dat via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen in Rotterdam stroomt. Zo geniet je van een warm huis en warm water, terwijl je zo'n 80 procent minder CO2 uitstoot dan wanneer je je huis en water met gas zou verwarmen. Hoe stadswarmte precies werkt, kom je te weten op de Woonbeurs Rotterdam + regio, op zaterdag 24 en zondag 25 maart in het WTC in Rotterdam.

Comfort, lagere CO2-uitstoot, geen gaslekken en geen zorgen over onderhoud

Met stadswarmte zit je goed, is het motto van Nuon. En dat komt niet alleen door het comfort en de veel lagere CO2-uitstoot, maar ook doordat je geen omkijken hebt naar het onderhoud. Je hebt immers geen gasleidingen en cv-ketel in huis. De warmte komt 'kant-en-klaar' je woning binnen. Bijkomend voordeel: geen kans op gaslekken. En mochten er technische problemen zijn, dan lost Nuon die op. Het energiebedrijf verzorgt in Rotterdam de aansluiting op het stadswarmtenet in grote delen van Rotterdam-Zuid en in Hoogvliet. 

Bekijk hier een video over hoe stadswarmte werkt:

Stadswarmte: een alternatief voor aardgas

Nederland – en dus ook Rotterdam – gaat geleidelijk van het gas af. Daarvoor zijn verschillende redenen. De verbranding van aardgas zorgt voor veel CO2-uitstoot. Dat leidt tot de opwarming van de aarde. De regering heeft daarom met andere landen afgesproken dat we schonere energiebronnen moeten gaan gebruiken. Daar komt bij dat de gasvoorraad in Nederland opraakt. Bovendien moet we de gaswinning sowieso terugbrengen vanwege het gevaar van aardbevingen in Groningen. Willen we aardgas blijven gebruiken, dan worden we afhankelijk van andere landen. Dat is niet wenselijk, en ook niet nodig. Er zijn namelijk genoeg andere mogelijkheden om woningen te verwarmen. Zoals stadswarmte. 

Ook stadswarmte in nieuwbouwwoningen

Steeds meer bestaande woningen zullen stapsgewijs op stadswarmte overgaan. En ook nieuwbouwhuizen in Rotterdam zijn vaak op stadswarmte aangesloten. Als je in een nieuwbouwhuis gaat wonen, moet je daar dus wel rekening mee houden. Hoe? Nou, bijvoorbeeld door een keuken te kiezen met een inductiekookplaat. En natuurlijk door de daarvoor geschikte pannen te kopen.

Advies over stadswarmte en energiebesparing op de Woonbeurs Rotterdam

Op de Woonbeurs Rotterdam, op zaterdag 24 en zondag 25 maart in het WTC in Rotterdam, kom je bij de stand van Nuon alles te weten over stadswarmte. Ook geeft het energiebedrijf je allerlei tips om je energieverbruik nog verder te verduurzamen, zoals het gebruik van groene stroom.

  • www.nuon.nl/stadswarmte.
  • Stand: Nuon.
  • Nog meer uitleg over stadswarmte staat op de site van NRC Handelsblad.
  • De Woonbeurs Rotterdam + regio vindt zaterdag 24 en zondag 25 maart plaats in het WTC in Rotterdam (Beursplein 37). De beurs is op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis.
Meer nieuws