Archief

Stadswarmte, een schonere vorm van verwarmen, wint terrein in Rotterdam

Energiebedrijf Vattenfall geeft informatie over voordelen en duurzaamheid stadswarmte

22 februari 2020-

Rotterdam telt steeds meer huizen met stadswarmte, ook nieuwbouwhuizen. Bij deze schonere vorm van verwarmen wordt restwarmte uit de industrie gebruikt. Een van de leveranciers is energiebedrijf Vattenfall. De restwarmte komt onder meer vrij bij het verbranden van afval. Met die warmte wordt water verwarmd, dat via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijven stroomt. Zo geniet je van een warm huis en warm water, terwijl je zo'n 80 procent minder CO2 uitstoot dan wanneer je gas zou gebruiken, aldus Vattenfall.

Stadswarmte: comfort, lagere CO2-uitstoot, geen gaslekken

Met stadswarmte zit je goed, is het motto van Vattenfall. En dat komt niet alleen door het comfort en de veel lagere CO2-uitstoot, maar ook doordat je geen kans hebt op gaslekken. Je hebt immers geen gasleidingen en cv-ketel in huis. De warmte komt 'kant-en-klaar' je woning binnen. Vattenfall verzorgt in Rotterdam de aansluiting op het stadswarmtenet in grote delen van Rotterdam-Zuid en in Hoogvliet.

Bekijk hier een video over stadswarmte:

Stadswarmte: een alternatief voor aardgas

Nederland – en dus ook Rotterdam – gaat geleidelijk van het gas af. Daarvoor zijn verschillende redenen. De verbranding van aardgas zorgt voor veel CO2-uitstoot. Ook raakt de gasvoorraad in Nederland op. De overheid heeft de gaswinning in Groningen grotendeels stilgelegd. Willen we aardgas blijven gebruiken, dan worden we afhankelijk van andere landen. Dat is niet nodig. Er zijn namelijk genoeg andere mogelijkheden om woningen te verwarmen. Zoals stadswarmte. Daarmee ben je klaar voor een aardgasvrije toekomst.

Ook stadswarmte in nieuwbouwwoningen

Steeds meer bestaande woningen zullen stapsgewijs op stadswarmte overgaan. En ook nieuwbouwhuizen in Rotterdam zijn vaak op stadswarmte aangesloten. Als je in een nieuwbouwhuis gaat wonen, moet je daar dus wel rekening mee houden. Bijvoorbeeld door een keuken te kiezen met een inductiekookplaat. En natuurlijk door de daarvoor geschikte pannen te kopen.

Meer nieuws