Hoeksche Waard - Tiengemeten

Hoeksche Waard: volop ruimte voor wonen, sporten, recreëren en winkelen

Karakteristieke dorpen met vele voorzieningen, in een echt Nederlands polderlandschap nabij Rotterdam

1 maart 2019-

Het is omringd door water en ligt even ten zuiden van Rotterdam, aan 'de andere kant' van de Heinenoordtunnel: de Hoeksche Waard. Kenmerkend voor de Hoeksche Waard is het echt Nederlandse polderlandschap met ongekende vergezichten, kronkelende kreken en slingerende dijken. En met karakteristieke dorpen, monumentale panden en sfeervolle jachthavens. Dankzij deze unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur is het landschap van de Hoeksche Waard een van de twintig Nationale Landschappen. Het is daarmee een prachtige plek om te wonen. Tijdens de Woonbeurs Rotterdam + regio, op zaterdag 16 en zondag 17 maart, krijg je alle informatie over dit bijzondere eiland.

Hoeksche Waard: nog echt volop ruimte

De Hoeksche Waard telt zo’n 85.000 inwoners, op een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer. Per vierkante kilometer wonen er 283 mensen. Ter vergelijking: in heel Zuid-Holland zijn dat er 1.060 per vierkante kilometer, en in heel Nederland 416. In de Hoeksche Waard heb je dus nog echt de ruimte. Dat is een kwaliteit die de bewoners koesteren. Sociale verbanden zijn er sterk en in de dorpen is veel saamhorigheid. De mensen voelen zich eilander en zijn trots op hun landschap, dat met mensenhanden is gemaakt.

Scholen, winkels, sportverenigingen, musea en openbaar vervoer

Rust, ruimte en natuur zijn dus kenmerkend voor de Hoeksche Waard. Maar je hebt er ook volop voorzieningen, ook voor gezinnen met kinderen. Het eiland telt zo’n veertig basisscholen met in elk dorp goede voor- en naschoolse opvang. Alle basisscholen bieden passend onderwijs en er zijn scholen voor bijzonder onderwijs. Daarnaast kom je verspreid over het eiland winkels tegen, variërend van supermarkten tot tuincentra en van bekende ketens tot kleinere winkels met fijne streekproducten. Verder zijn er talrijke sportverenigingen en zorgvoorzieningen. Het eiland telt ook een aantal musea. En met het openbaar vervoer is de Hoeksche Waard prima te bereiken; vanuit Oud-Beijerland is het maar een minuut of 25 naar Rotterdam-Zuidplein.

Mooie en betaalbare woningen. Ook zelfbouwkavels

Te midden van al dat moois kun je dus wonen. In mooie en betaalbare (nieuwbouw)woningen voor allerlei doelgroepen, van starters tot gezinnen. Daarnaast zijn er op diverse plekken in De Hoeksche Waard vrije kavels te koop. Daarop kun je naar eigen idee en ontwerp je droomhuis (laten) bouwen.

Drie gebieden met elk een eigen karakter

Hoewel één eiland is de Hoeksche Waard in te delen in drie gebieden met elk een eigen karakter: de noordrand, de west- en zuidrand en het centrale deel.

Noordrand Hoeksche Waard: dorpen en polders nabij Rotterdam
Aan de noordrand van de Hoeksche Waard blijf je nauw verbonden met Rotterdam. Toch geniet je volop van de gemoedelijkheid, de veiligheid en de ruimte van dorpen als Oud-Beijerland en Puttershoek. Dorpen met karakteristieke, Hollandse dorpskernen, veel voorzieningen en polders en natuur rondom. 

Natuurgebieden en haventjes aan west- en zuidrand
Aan de west- en zuidrand liggen groene en waterrijke natuurgebieden als het Spui, het Haringvliet en het Hollandsch Diep. Kenmerkend zijn de prachtige vergezichten, de mooie kreekjes en de authentieke haventjes. Hier kun je wonen aan het water met het schitterende eiland Tiengemeten (foto boven) als achterland.

Centrale deel Hoeksche Waard: uitgestrekte polders
Landelijk wonen kun je ook in het centrale deel van de Hoeksche Waard. De uitgestrekte polders, fraaie dijken, schitterende boerderijen en schilderachtige dorpskernen nodigen je uit om lekker te wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën of golfen. Veel van de heerlijke Hoeksche Waardse streekproducten komen uit deze omgeving.

  • www.beleefhoekschewaard.nl.
  • facebook.com/dehoekschewaard.
  • Stand: Hoeksche Waard.
  • De Woonbeurs Rotterdam + regio vindt zaterdag 16 en zondag 17 maart plaats in het WTC in Rotterdam (Beursplein 37). De beurs is op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is gratis.

Bron foto bovenaan: Natuurmonumenten.

Meer nieuws