Archief

Prijsstijging nieuwbouw forser dan bestaande bouw, maar maandlasten niet per se hoger

Vaak betaal je een (nog) lagere hypotheekrente en je hebt fors lagere (of geen) energiekosten

7 maart 2020-

De huizenprijzen zijn gestegen de laatste jaren, en die van nieuwbouwwoningen harder dan van vergelijkbare bestaande woningen. Toch ben je als koper van een nieuwbouwwoning niet per se duurder uit, schrijft nieuwbouwplatform Bewust Nieuwbouw. Dat komt doordat nieuwbouwwoningen heel duurzaam en energiezuinig zijn. Dit levert vaak een lagere hypotheekrente op en fors lagere energielasten. Kijk bij nieuwbouw dus niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de maandelijks woonlasten. 

Invloed bouwkosten, grondprijs en installaties op koopsom nieuwbouwwoning

Maar waaróm zijn de prijzen voor nieuwbouw harder gestegen dan voor bestaande bouw? Dat heeft te maken met de hoge bouwkosten, de hoge grondprijzen én de duurdere apparatuur die in nieuwbouwwoningen geïnstalleerd wordt. Nieuwbouw is tegenwoordig aardgasvrij. Woningen mogen niet meer worden uitgerust met een gasketel. In plaats daarvan moeten ze voor verwarming zijn voorzien van een warmtepomp en/of of andere energiezuinige en duurzame oplossingen.

Maandlasten nieuwbouwhuis kunnen per saldo lager uitpakken

Dit alles draagt bij aan de snellere stijging van de prijs voor nieuwbouw. Maar daar staan dus diverse financiële voordelen tegenover, aldus nieuwbouwmakelaar Gert-Jan Olsthoorn in een interview met Bewust Nieuwbouw. "Als je mensen vertelt dat de maandelijkse energielasten van zeg 150 euro komen te vervallen – of in ieder geval een stuk lager uitpakken – als ze een energiezuinig nieuwbouwhuis kopen, dan zie je ze enthousiast worden", aldus Olsthoorn. Daarnaast kun je met een duurzaam en energiezuinig huis in veel gevallen profiteren van een extra korting op de hypotheekrente. Ook dat scheelt in de maandlasten. "Consumenten moeten dus niet terugschrikken van de hogere prijs van een nieuwbouwhuis in vergelijking met een vergelijkbare bestaande woning. Per saldo kunnen de maandlasten lager uitpakken."

Meer nieuws